23948sdkhjf

Danmarks energisektor i et internationalt perspektiv på trods af Covid-19

Analysen af energiteknologiklyngen fra 2019 viser, at energiteknologivirksomheder står for 17,5 procent af den samlede vareeksport.

Men hvordan sikrer vi at fastholde fokus og vores internationale aktiviteter i en verden, hvor Covid-19, fra dag til anden, har ændret vores hverdag og verdens økonomi?

Virksomheder fokuserer i denne tid på drift og overlevelse, og det i en virkelighed, hvor både aktiviteter og omsætningen i de flestes tilfælde falder, både når vi ser på det nationale og det internationale plan. 

Vi oplever alle en ændret hverdag i forbindelse med Covid-19. Vores energiteknologivirksomheder er i denne tid i en ny situation, hvor omsætningen falder og man hver især forsøger at finde vejen igennem en krise, som ingen ved hvornår slutter. Det skaber helt naturligt usikkerhed om fremtiden. Virksomheder har været nødsaget til at omprioritere og tilpasse sig en helt ny situation uden at vide, hvad morgendagen bringer. 

Nytænkning og kreativitet har kunnet hjælpe nogle af virksomhederne gennem den økonomisk svære tid. Her har bl.a. ændringer i produktionsporteføljen kunne resultere i, at et potentielt fald i omsætning blev vendt til en stigning i stedet for. Så for nogle virksomheder er omsætningen steget, f.eks. ved at ændre i produktproduktionen, men for mange virksomheder har nedlukningerne desværre ført til nedskæringer og fald i omsætning. Så ingen tvivl om at Covid-19 har ændret vores hverdag og skabt usikkerhed for, hvad morgendagen bringer. Hvad bliver de økonomiske konsekvenser af landes nedlukninger, og hvordan rejser vi os og sikrer at nationale såvel som internationale aktiviteter fortsættes og/eller igangsættes igen?

Når der er nedgang på aktivitetsfronten, er det dog muligt at gentænke sin forretning og måske give plads til at fokusere på videreudvikling af eksisterende produkter, energioptimere sin egenproduktion, udvikle nye produkter eller måske kigge på samarbejder i vores nærmarkeder og derved være klar til salg, når grænserne igen åbnes efter Covid-19. 

Ifølge analysen af energiteknologiklyngen foretaget af Clean, Iris Group og Innovationsnetværket Smart Energy i 2019 arbejder ca. 3200 virksomheder i Danmark med energiteknologi. Disse virksomheder står for i alt 15 procent af omsætningen og 17,5 procent af den samlede vareeksport. Det er derfor utroligt vigtigt, at vi arbejder intensivt med at forløse disse potentialer gennem udvikling af forretningsplaner, der sigter mod energi og ressourceoptimering i vores virksomheder både på nationalt, men særdeles også på internationalt plan. Yderligere skal vi, selv i en svær tid, sikre os, at de innovative virksomheder kobles med kompetencerne fra vores tekniske universiteter og GTS-institutter således, at innovationen derved får de bedste vilkår for udvikling. 

I Clean Energi har vi i en årrække arbejdet med transnationale samarbejder i vores nærmarkeder og fundet, at disse kan bane vejen for at etablere eksportrelationer hurtigere. Vi arbejder aktivt sammen med nationale og internationale aktører heriblandt de danske innovationscentre, Udenrigsministeriet og udenlandske klynger, regioner og byer. Vores metoder centrerer sig omkring to forskellige formater - Meet the Buyer events og Living Lab Challenge events. I vores optik indeholder disse formater en stor mulighed for internationale samarbejder på trods af Covid-19, da vi og vores partnere har været hurtige til at omstille planlagte fysiske arrangementer til virtuelle aktiviteter. 

Så mulighederne er der, og der er lys for enden af tunnelen. Mulighederne for de internationale aktiviteter fortsætter i et nyt perspektiv.

I Clean Energi opfordrer vi derfor virksomheder til at tage sig tid til at kigge på innovationspotentialerne og gentænke strategien således, at de er klar til de nye udfordringer når grænserne åbner igen!

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078