23948sdkhjf

Hofor aflyser udledning: Kigger på tre scenarier

Efter massiv modstand mod udledningen af 290.000 kubikmeter urenset spildevand i Øresund valgte Hofor at udskyde udledningen til efteråret. 

Den mellemliggende tid ville Hofor bruge på undersøge alternativer til udledningen. 

Men efter mange overvejelser om både for og imod har Hofor besluttet at aflyse udledningen. 

- Jeg er glad for at kunne sige, at den planlagte udledning af spildevand, der kun er mekanisk renset, nu er aflyst. Nu forpligter Københavns Kommune og HOFOR hinanden på at forsøge at finde en løsning. Vi har kæmpet i årtier for at opnå det lækre, rene badevand i Københavns Havn, og det vil vi kæmpe videre for – derfor vil vi selvfølgelig undgå ethvert udslip, som vi selv har kontrol over, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Hofor har i forbindelse med aflysningen indgået et tæt samarbejde med bygherre AP Pension og Københavns Kommune, hvor man sætter alle kræfter ind på, at det skal lykkes at finde en løsning, der ikke inkluderer udledning af urenset spildevand i Øresund.

Afsøger tre muligheder
Hofor er i samarbejde med blandt andre Krüger gået i gang med at undersøge tre typer af alternativer.

- Rensning af spildevandet lokalt, transport af spildevandet samt konstruktionsmæssige løsninger for at sikre den eksisterende ledning. Det er mit håb, at vi helt kan undgå at lede spildevand, der kun er mekanisk renset, ud i Øresund, og det er min forventning, at en af disse løsninger kan gennemføres i andet halvår, siger administrerende direktør hos Hofor Lars Therkildsen. 

Han fortæller, at der i særdeleshed er fokus på en konstruktionsmæssig løsning. 

- Vi vil nu, i tæt samarbejde med Københavns Kommune og AP Pension, undersøge muligheden for at undgå udledning af mekanisk renset spildevand. Vi er allerede i dialog med bygherren, AP Pension, som bidrager aktivt til at undersøge mulighederne for en konstruktionsmæssig løsning, hvor byggeriet ændres, så spildevandsledningen ikke skal graves fri, siger Lars Therkildsen.

Stiler efter en nulløsning
Hofor sender i dag 95 procent af regn- og spildevandet til rensningsanlæg. De resterende fem procent udledes til blandt andet havnen i forbindelse med skybrud, hvor kloakkerne ikke kan rumme vandet. Tilladelsen til disse overløb fremgår af den politisk godkendte kommunale spildevandsplan.

Det er de fem procent, som Hofor gerne vil have styr på i fremtiden. 

Lars Therkildsen fortæller, at Hofor i de næste 15 år står klar til at investere 20 milliarder kroner i en ny infrastruktur, der skal reducere overløb til havnen under skybrud. 

Målet er en udledning på nul i København, men det koster.

- Vi vil gerne nedbringe udledningen endnu mere og investerer over de kommende år godt 20 milliarder kroner i bl.a. i skybrudssikring, der vil reducere overløb til havnen. Skal vi nærme os en udledning på nul i København, vil det kræve, at vi lægger et nyt separeret kloaksystem i hele byen, hvor spildevand og regnvand adskilles. Det er en enorm opgave, som vil strække sig over mange år og koste forbrugerne mange penge. Det vil desuden få negativ betydning for fremkommeligheden i byen, fordi vi skal grave op og lægge nye rør overalt. Men er der et politisk ønske om det og en accept af de økonomiske konsekvenser, tager vi opgaven på os, siger Lars Therkildsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.283