23948sdkhjf

29 højspændingsmaster fjernes ved Aalborg

Energinet.dk er gået i gang med at fjerne 29 højspændingsmaster på 400 kilovolt mellem Gistrup og Limfjorden ved Aalborg.
Især beboerne i Klarup øst for Aalborg kan glæde sig over, at de nu slipper for den østligste af de to rækker højspændingsmaster, som går mellem Gistrup og Limfjorden. Inden årets udgang er masterne på den 7 kilometer lange strækning lagt ned, skilt ad og kørt til skrothandleren.

Masterækken er blevet overflødig, efter at et 150 kilovolt ledningssystem på den vestligste masterække er blevet lagt i jorden og dermed har skabt plads til at flytte 400 kilovolt ledningssystemet fra den østlige til den vestlige masterække.

Højspændingsnettet forskønnes
- Vi har tidligere fjernet store højspændingsmaster, men det er første gang i danmarkshistorien, at så lang en 400 kilovolt masterække fjernes, og det er ikke sidste, fortæller sektionschef Sebastian Dollerup, Energinet.dk.

Over de næste fire år skal Energinet.dk forskønne seks udvalgte strækninger i højspændingsnettet, hvor 400 kV-master går gennem byområder eller naturområder af national betydning. Forskønnelsen vil enten ske ved at lægge kabler eller flytte masterne. Desuden skal ca. 3.200 km luftledninger på 132 og 150 kilovolt fjernes og erstattes med ca. 2.900 km kabler i løbet af de næste knap 20 år. Endelig forskønnes også dele af 400 kilovolt nettet ved, at der rejses nye, arkitekttegnede master, som er designet, så de passer ind i det omgivende landskab.

Forskønnelsen ved Aalborg blev aftalt i 2001 i forbindelse med opførelsen af en 400 kilovolt ledning mellem Århus og Aalborg. De øvrige projekter følger af en politisk aftale fra 2008 om principperne for den fremtidige udbygning af det overordnede elnet i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094