23948sdkhjf

Vil kickstarte dansk vindmølleindustri

Århus, København og Sønderborg står klar med vindmølleprojekter, der både kan levere grøn energi og sikre over 10.000 arbejdspladser allerede fra 2013.
Regeringen bør bruge de igangværende energiforhandlinger aktivt til at skabe grønne jobs, mener de tre ambitiøse byprojekter.

- Regeringen lægger op til, at den primære udbygning af vedvarende energi først skal tage fart fra 2018. Men dagens nedslående nyheder fra Vestas viser, at der er behov for initiativer nu og her, der både kan sikre grøn energi og fastholde arbejdspladser herhjemme, siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ayfer Baykal.

- Vi står klar med tre flyveklare vindmølleprojekter ud for kysterne ved Sønderborg, Århus og København, der kan levere grøn energi og skabe 10.000 nye arbejdspladser indenfor vindmølleindustrien allerede fra 2013. Men det kræver, at det kommende energiforlig skaber de rigtige rammer for udbygning af vindkraft ved kysterne, siger hun.

Udbygning af kystnær vindkraft
I udspillet fra regeringen er der kun lagt op til en pulje på 400 MW vindmøller ved kysterne. Det er ellers denne type projekter, der hurtigt vil kunne sættes i gang, hvorimod opførelsen af traditionelle vindmølleparker til havs først kan sættes i gang i 2018. Den grønne tænketank, Concito, har i rapporten ”Grøn Jobskabelse” fra september beregnet, at der vil kunne skabes 10.000 arbejdspladser ved at opføre 800 MW kystnære vindmøller.

- Regeringen har et stærkt ønske om at kickstarte dansk økonomi, men glemmer helt, at den allerede sidder med et godt redskab til at skabe arbejdspladser her og nu i form af energiforliget. Vores tre byer tilsammen kan med kort varsel sætte gang i opførelsen af 500 MW vindkraft langs kysterne, ligesom andre kystnære initiativer kan bidrage med yderligere 500 MW. Kystnære initiativer kan med andre ord bidrage med over 10.000 til de 15.000 job, som regeringen i forvejen regner med, at der kommer ud af kickstarten, siger formand for selskabet NRGi amba og Havvind Århus Bugt (HÅB), Søren Egge Rasmussen.

Samtidig er opførelsen af vindmøller langs kysterne billigere end de dyrere havvindmølleparker. Konservative beregninger viser, at kystnære vindmøller som minimum er 10-15 % billigere end store statslige havvindmølleparker til havs.

Opbakning fra fagforening
Hos Danmarks største fagforbund, 3F, er der begejstring for de tre byers forslag om at kickstarte den danske økonomi ved at få sat skub i vindmølleudbygningen.

- Vindmølleindustrien har i en lang årrække været en stabil kilde til vækst og arbejdspladser i Danmark. Nu er industrien under pres, og regeringen har selv erkendt, at krisen er værre end ventet, og så bør den også være klar til at ændre strategi for at sikre danske arbejdspladser. Virksomheder som Vestas har brug for et sundt hjemmemarked. Derfor bør regeringen i de igangværende energiforhandlinger sætte gang i udbygningen af kystnære vindmøller, siger næstformand hos 3F, Johnny Skovengaard.

Forhandlingerne om et nyt energiforlig ventes at blive genoptaget torsdag den 19. januar efter at have ligget stille hen over nytåret.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078