23948sdkhjf

Nima I/S i pionerprojekt om decentral varmeproduktion

Nima I/S ved Havndal satser på at blive en af pionererne inden for decentral produktion af miljøvenlig energi. Det sker med anvendelse af ny teknologi, der omdanner halm til biochar.
Firmaet Nima I/S ved Havndal tester ny teknologi i et anlæg, hvor halm omdannes til et råmateriale, biochar, som kan bruges til fremstilling af biogas, el og varme og yde et positivt bidrag til CO2-regnskabet.

Nima I/S blev etableret i 1991 af svineavler Niels Aage Nørager og Martin Lykke, ejer af firmaet Lykke Smeden i Ø. Tørslev, der især beskæftiger sig med fremstilling af graveskovle til gravemaskiner og rendegravere og samt salg og service af landbrugsmaskiner.

Anlægget på ejendommen på Bruns Plantagevej 1 ved Havndal er leveret af Frichs A/S i Horsens og skal tjene som pilot-projekt for yderligere udbredelse af metoden for fremstilling af miljøvenlig energi.

Gammel proces i nyt anlæg
I anlægget indgår en såkaldt sublimator, hvor gassen bliver hentet i råmaterialet ved hjælp af en proces, som de indfødte Amazon-indianere betjente sig af allerede for flere hundrede år siden.

36 pct. af materialet bliver til gas og drivmiddel i en motor med generator, der er i stand til at producere 42 pct. el – med levering til det eksisterende net. Varme udgør 50 pct. af udbyttet, og den kan anvendes til tørring og opvarmning mv., mens kun otte pct. forsvinder i tabt effekt.

Biochar, som er navnet på restproduktet fra processen, indeholder ca. 60 pct. kulstof og alle mineraler fra råmassen. Derfor kan det tilføres markerne som gødning og middel til at forbedre jorden og mindske udvaskning af næringsstoffer, men uden at forøge frigivelsen af C02, fordi produktet ikke bliver nedbrudt af jordens mikro-organismer.

Skal køre døgnet rundt
Bestyrelsen for LAG-Randers, den lokale aktionsgruppe for udvikling i landdistrikter i Randers Kommune, har efter et besøg hos pionererne og nærmere orientering besluttet af støtte projektet med 200.000 kroner. Den samlede udgift er anslået til 2.095.000 kroner. Anlægget skal køre døgnet rundt, hvilket vil kræve mindst to medarbejdere til at varetage drift og vedligehold.

Niels Aage Nørager, Martin Lykke og Frichs A/S ejer i fællesskab Nima Halm ApS, der er ansvarlig for produktion og salg.

Man budgetterer med omsætning af 10.000 tons biomasse i anlægget med et udbytte på ni millioner KWh og 6.000 tons biochar årligt. På længere sigt er det planen at etablere et anlæg til separering af gylle og lade tørstoffet indgå som supplement til halmen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219