23948sdkhjf

Klumme: Det skal være en bred, bred energiaftale

Rammerne vil ganske enkelt blive for usikre for kæmpe million- og milliardinvesteringer med tidshorisonter på 30-40 år. Et smalt forlig vil være en stor bremseklods på vejen mod en omstilling afenergisektoren.
Klumme af Kim Mortensen, direktør Dansk Fjernvarme

Det er ikke for ingenting, at hele energisektoren har råbt op for at få Christiansborg-politikkerne til at lytte. For det skal ganske enkelt være en bred politisk energiaftale, der bliver indgået. Et smalt forlig har kun meget begrænset værdi og vil ikke i samme omfang som en bred aftale levere de nødvendige grønne løsninger. Nej, det dur ikke.

Det skyldes, at det er meget langsigtede investeringer, som energisektoren står overfor for at skabe en fossilfri fremtid. Og ikke bare er det langsigtede investeringer, men tilmed investeringer i million- og milliardklassen. Dem kaster man sig ikke ud i uden sikre politiske rammer i form af en bred politisk aftale. Men investeringerne er guld værd for såvel samfundet som klimaet og erhvervslivet.

Det kan sagtens lade sig gøre rent teknologisk at vinke farvel til kul, olie og naturgas i opvarmningssektoren. For der findes i dag teknologiske løsninger på at konvertere de store kulkraftværker i vore store byer til biomasse. Der findes også andre løsninger end de cirka 250 naturgasbaserede motoranlæg, som i dag står rundt ved de centrale kraftvarmeværker.

Men der sker ikke konvertering fra fossile brændsler til fossilfrie brændsler, hvis ikke investorerne har tillid til, at deres investeringer vil kunne bære hjem.

Det har så den konsekvens, at den fantastiske platform, dansk erhvervsliv og det danske samfund har indenfor klimavenlig energiteknologi kommer til at lide.

For dermed sætter vi også udviklingen i stå. En udvikling som ellers ville kaste mange arbejdspladser af sig.

Danish Board of District Heating (DBDH) har i sommeren 2011 gjort op, at der forsigtigt skønnet vil ligge et par tusinde arbejdspladser gemt i fjernvarmeindustrien, hvis vi kan tage de næste små skridt med en teknologi, som vi i forvejen er noget nær verdensmestre i.

Vel at mærke tales der om permanente arbejdspladser – og en hulens masse flere indtægter i milliardstørrelsen til de omfattede virksomheder.

Det i sig selv gør det særdeles vigtigt, at politikerne på Christiansborg kan enes.

Men også den grønne fremtid gør det vigtigt.

Vi skal nok holde varmen på kort sigt – også til næste vinter - selv om politikkerne ikke indgår et bredt forlig. Men vi misser en masse oplagte muligheder for gevinst både arbejdsmæssigt, prismæssigt for forbrugerne og klimamæssigt, hvis forliget bliver smalt, og man derfor kan forvente en ”ommer” indenfor en kort årrække.

Det har vi ikke råd på hverken kort eller langt sigt.

Derfor skal politikkerne finde sammen og lave en bred, bred energipolitisk aftale.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158