23948sdkhjf

Forgasning glemmes i energiforhandlingerne

Iværksætter og stifter bag virksomheden BioSynergi Proces er i ti år blevet klemt af politikerne. Han frygter at forgasning også glemmes denne gang.
Henrik Houmann, manden bag virksomheden BiSynergi Proces, har i ti år kæmpet for at få sit produkt gjort kommercielt. Nu frygter han, at forgasning endnu engang glemmes i energiforhandlingerne, skriver Berlingske Business.

Fra træflis til grøn gas
Henrik Houmann tørrer ganske enkelt træflis og omdanner det til el og varme.

Processen består i, at træflisen tørres og delvis brændes, hvorefter de brændbare gasser brint og kulilte fra træflisen suges ud via Henrik Houmanns system til bioforgasning. Trægassen anvendes derefter som brændstof i en gasmotor til fremstilling af el og varme på fabrikker og mindre fjernvarmeanlæg.

Siden 2003 har Græsted Fjernvarme haft et demonstrationsanlæg fra BioSynergi Proces stående, mens man på Ullerød Varmecentral har en fuldskala-model til produktion af 300 kW el og 750 kw varme stående.

Bebrejder sig selv usynlighed
Og selvom Henrik Houmanns proces baseres på træ, som er en naturlig ressource og dermed kan kategoriseres som en grøn og vedvarende energikilde, så har den ikke nydt helt så megen opmærksomhed fra politikerne som f.eks. vindenergi.

- Vindmøller er jo meget synlige og nemme at forstå. Gas fra træflis er for det første usynligt, og for det andet er måden at få energi noget mere teknisk og kompliceret, så vi er ikke så synlige. Vi har nok også os selv at bebrejde, fordi vi ikke har været gode til at markedsføre os selv, men vi har simpelthen ikke haft ressourcerne til det samme lobbyarbejde, som de andre energiområder har lavet, siger Henrik Houmann til Berlingske Business.

Men det er ikke markedsføringen, der er hans største bekymring i øjeblikket.

Glemmes i forhandlinger
Det har taget Henrik Houmann 10 år at komme fra idé til kommercielt produkt. Perioden har især været præget af skiftende regeringers prioriteringer af grøn energi.

- Gennem udviklingsfasen har vi modtaget støtte fra forskellige ordninger blandt andet fra energiudviklingsprogrammet ForskEl hos Energinet.dk. Den første støtte, vi fik, var fra en ordning som miljøminister Svend Auken (S) i sin tid etablerede hos Energistyrelsen, men som blev nedlagt, da den borgerlige regering kom til. Siden da er vores energiområde af og til blevet overset i lovgivningsprocessen, så nu er vi meget spændte på de forhandlinger, der foregår lige nu, siger Henrik Houmann, der også i forbindelse med energiforhandlingerne i 2008 blev glemt, da prisen for energi fra biogas blev hævet, men ikke prisen for energi fra trægas.

Dansk Industri i ryggen
I de nuværende forhandlinger ser det ud til at biogassen igen får en håndsrækning, mens der endnu ikke er nogen forlydender om trægas.

Både Henrik Houmann og Dansk Industri har derfor rettet henvendelse til parterne i energiforhandlingerne for at gøre opmærksom på forgasning.

Såfremt det kun bliver afregningsprisen på biogas, der hæves, vil det blive svært for virksomheder for BioSynergi Proces at finde investorer, vurderer Henrik Houmann.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078