23948sdkhjf

Klumme: Energi er lig med magt og uafhængighed

Derfor skal Danmark og hele verden satse på vedvarende energi - heriblandt bølgekraft.
Klumme af Erik Skaarup, Formand for Bølgekraftforeningen

Energien er nu og i fremtiden den vigtigste faktor på kloden. Den, der har energien, har magten. For med energi kan vi omforme alle stoffer til andre eller nye. Vi kan løse forureningen, få rent drikkevand og fremstille diverse fødevarer af f. eks naturgas. Energien er nøglen til det hele. Den vedvarende energi er denne tids ” Blågrønne Guld”. Hvis alle lande havde vedvarende energi og ikke var afhængige af, at købe hos naboen eller stjæle den, ville ingen være i lommen på andre, og der ville ikke være ”energikrige”. De fleste krige i nutiden, og endnu flere i fremtiden - pga. energimangel - kunne undgås. Bare beløbet på besparelsen af en ikke afholdt krig, ville langt overstige (jeg må gentage – langt overstige) omkostningerne for at dække det totale behov med en etablering af vedvarende energi. Det er der vist ingen, der tænker på?

Der bliver brug for al den energi, der kan fremdrives. Befolkningsvæksten stiger katastrofalt og den tredje verden vil naturligvis have samme energiforbrug som os. Så alt hvad ”der kan krybe og gå” af energi, bliver der brug for.

Derfor skal Danmark give bølgekraftudøverne samme muligheder og følge det tyske mønstereksempel: solceller. Man gav et meget stort etableringstilskud og meget store afregningspriser for leveret elektricitet.

Jeg vil henlede opmærksomheden på, hvad det medførte, at tyskerne gav et meget store tilskud til kWh og til etableringen af solcelleparker. Allerede i 2010 var der skabt 20.000 nye og faste arbejdspladser. Nu er Tyskland på verdens ubestridte førsteplads, hvad angår solceller. Over 50 procent af verdens solcellekapacitet er nu i Tyskland. Den tyske stat har på grund af arbejdspladser, eksport og solgt knowhow tjent alle udlagte midler ind - ja og endnu mere end det. Det er godt købmandskab. Det er bl.a. denne rettidige omhu, der har gjort Tyskland til Europas nummer et - rent økonomisk.

Politikerne i USA og Danmark taler om, at energi skal være billig, for at vi kan være konkurrencedygtige med de andre lande i Europa - og i verden. Dette er en kortsigtet og gammeldags tankegang. At fortsætte den gamle, kortsigtede og ”billige” løsning med fossile brændstoffer, der både forurener og løber tør i fremtiden, er ligesom at tisse i bukserne. Det varmer et meget kort øjeblik - og så bliver det faktisk koldere.

I Danmark har vi nu en enestående chance for at ændre denne politik. Den nye tiltrådte regering sagde før valget, at det var tanken med meget vedvarende energi. På flere felter sagde den tidligere regering delvist det modsatte. Nu er det næsten omvendt, og vi – befolkningen - er snart meget trætte af både blå og rød stue. Politikkerne svarer konsekvent ikke på modpartens spørgsmål i denne sag eller andre sager for den sags skyld. De bruger konstant al deres ”energi” på at nedgøre modparten nu og hændelser sket for 10-15 år tilbage. Må vi nu bede begge politiske lejre om, at opføre sig voksent og komme i gang. Det er en alvorlig situation, vi alle sidder i. Bølgeenergi er en af de løsninger, som Danmark i fremtiden skal leve af og gøre sig gældende på. Det er en niche, ligesom vindenergien, der kræver ”forstand”, selvstændig tankegang, forudseenhed, hurtig omstilling og nytænkning, så vi hele tiden er før konkurrenterne. Faktisk det samme, som gør vores danske soldater til blandt de ypperligste i verden. Danmark kan ikke leve af ”almindeligt arbejde”. Det kan gøres lige så godt og billigere andre steder i verden.

Man satser nu solo på havmølleenergi, fordi man nu ved den virker. Sådan var det også med hestevognen contra bilen. Hvad skulle man med et automobil? Hestevognen kunne jo køre hurtigere end de første biler, og hvad med flyvemaskiner, det gik jo godt nok nede på jorden. Sådan er det altid med noget nyt, som senere har vist sig, som noget endnu bedre eller som et seriøst supplement. Vindenergi er godt, men i øjeblikket vil alle helst have, at vindmøllerne ligger langt væk for ens eget område eller endnu bedre til havs. Til havs kan dog stadig ses fra en afstand på 30 km. Bølgeenergi kan ikke ses fra mere end 2-5 km alt efter design.

Hvor vil jeg hen? Vi gjorde det med vindenergi! – Vi kan gøre det igen med bølgeenergi!

Så det er bare om at komme i gang, hvis Danmark skal have mulighed for at gentage vores "vindmølleeventyr".

Hvad skal der til, for at det sker, og for at få det hurtigt i gang? Vilje, vilje, vilje, handling og penge, for ”Mens græsset gror - dør horsemor”.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094