23948sdkhjf

Minister ind i kampen for EU-direktiv for energieffektiviseringer

Martin Lidegaard har allerede gjort det klart at målet for en energibesparelse i EU på 20 procent i 2020 ikke er til diskussion. Dansk Energi bakker om hans ønske om et ambitiøst EU-direktiv for energieffektiviseringer.
- Dansk Energi bakker op om klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaards ønske om et ambitiøst EU-direktiv for energieffektivisering, der kan sikre 2020-målet omhandlende 20 procents energibesparelser og skabe betingelser for økonomisk vækst, skriver Dansk energi i en pressemeddelelse.

I dag tager ministeren fat på de vanskelige forhandlinger omkring energieffektivitet ved EU's ministerrådsmøde i Bruxelles.

20 procent i 2020 ikke til diskussion
Ministeren har allerede gjort det helt klart, at ambitionerne og målet for en aftale på dette område er topprioritet for det danske EU-formandskab. Således er målet om en energibesparelse på 20 procent i 2020 - som i flere omgange er bekræftet af de europæiske stats- og regeringschefer - ifølge ministeren ikke til diskussion.

- Der er ingen tvivl om, at det er vanskelige forhandlinger, der ligger forude for ministeren. Udfordringerne i at få alle medlemslande - fra de tidligere østlande til store vesteuropæiske stater som Frankrig - til at bakke op om direktivet er store. Der skal en god portion fleksibilitet og politisk snilde i forhandlingerne til at få alle parter til at enes. Reelt handler det om, at en gruppe lande ikke er overbevist om, at det kan betale sig at spare på energien. Omvendt vokser gruppen af lande, som søger inspiration fra Danmark, siger Ulrich Bang, EU-chef i Dansk Energi.

En model lig den danske energisparemodel
Baggrunden for direktivet er, at EU uden en ekstra indsats for energieffektiviseringer ikke ser ud til at nå mere end halvvejs til målet i 2020. Et af de vigtigste virkemidler, der er foreslået af EU-Kommissionen i direktivet, er en model lig den danske energisparemodel. Her er de danske energiselskaber fra politisk hold pålagt at foranledige energisparende projekter i industrier og husholdninger.

- Et ambitiøst direktiv skaber jobs og gør EU mere konkurrencedygtig. Og her spiller den danske energisparemodel en meget vigtig rolle. Faktum er, at energiselskaberne i den grad er med til at styrke vores konkurrenceevne. På kort sigt sker det bl.a. ved succesen med de milliarder af kroner, som spares på energi. Desuden tegner der sig et betydeligt ekspotentiale for danske løsninger, hvis energieffektivitetsdirektivet bliver vedtaget, siger Ulrich Bang, der understreger, at eksportpotentialet for danske virksomheder, der udvikler og producerer energibesparende udstyr og systemer er enorme i bl.a. Tyskland og Polen.

Skaber økonomisk vækst
Frem mod 2020 er der således et marked på omkring 60 mia. kr. alene i Tyskland for energirådgivning og -besparelser, viser beregninger fra Dansk Energi. Dansk erhvervsliv har et forspring, fordi danske løsninger er solidt dokumenterede og markedsklare.

Nationalbanken har tidligere påvist i en analyse, at en fordobling af energipriserne isoleret set forbedrer den danske konkurrenceevne med to procent. Det sker ifølge Nationalbanken som en konsekvens af, at stigende energipriser slår mindre igennem på industriens varer i Danmark end hos vores internationale konkurrenter.

Det giver Danmark og andre energieffektive EU-lande en yderligere konkurrencefordel, der kan skabe økonomisk vækst.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078