23948sdkhjf

Transformerstation flyttes til Glud Museum

Et 30 tons tungt transformatortårn flyttes i ét stykke til Glud Museum
Glud Museum har fået en ny historisk bygning til sin samling af historiske bygninger. Det drejer sig om station 117, et transformatortårn, som energiselskabet NRGi har taget ud af drift og har overdraget til museet.

Det hedengangne transformatortårn
Det 9 meter høje transformatortårn blev opført i 1953 og skulle sikre strømforsyningen ved Smedskær, et område beliggende få kilometer syd for Hornsyld.

Transformatortårnet havde til opgave at transformere den stærke strøm ned til lavere strømstyrker. Fra tårnet blev strømmen sendt videre via luftledninger, således at energien kunne anvendes i hjemmene, til maskinerne på gårdene og i industrien.

I dag er transformatortårnet afløst af en fysisk langt mindre anlæg, og alle elkabler er gravet ned i jorden.

Flytning i ét stykke
Selve flytningen udføres af BMS A/S. Det 30 tons tunge tårn graves frit og løftes i ét stykke op på en stor blokvogn. BMS A/S kører tårnet stående lodret fra Smedskær til Glud Museum, hvor det bliver løftet ned og støbt fast på sin nye plads.

I løbet af foråret vil medarbejdere fra NRGi føre luftledninger fra tårnet til en række gadelys langs en nyanlagt vej, hvor museet de kommende år planlægger at placere en række historiske bygninger fra 1900-tallet: et mejeri, en købmandsforretning, et frysehus, et forsamlingshus, et byhus og flere bygninger.

Det er fondsbidrag fra LAG Hedensted og Energi Horsens Fonden, der har gjort flytningen og indretningen af tårnet muligt for Glud Museum. Tårnet vil blive indviet den 5. maj 2012, hvor museet fejrer sit 100 års jubilæum.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112