23948sdkhjf

Dong sælger halv havmøllepark

Energiselskabet frasælger 50 % af den tyske havmøllepark Borkum Riffgrund 1 til investeringsselskaberne Kirkbi og Oticon Fonden.
Dong Energy har i dag indgået en aftale om at sælge 50 % af den tyske havmøllepark Borkum Riffgrund 1 for 4,7 mia. kr. til Lego-koncernens moderselskab Kirkbi A/S og Oticon Fonden, via sit 100 % ejede investeringsselskab, William Demant Invest A/S.

Borkum Riffgrund 1 kommer til at bestå af 77 3,6 MW vindmøller fra Siemens Wind Power. Parken vil kunne levere CO2-fri strøm svarende til mere end 285.000 husstandes årlige elforbrug.

Dong står for drift og vedligehold
Kirkbi deltager i køberkonsortiet med en investering på 3 mia. kr., hvilket giver en ejerandel på 32 %. William Demant Invest investerer 1,7 mia. kr., hvilket giver en ejerandel på 18 %.

Købesummen betales i fire rater startende ultimo 2012 og med sidste betaling ultimo 2015. Raterne udgør henholdsvis 11, 12, 56 og 21 % af købssummen.

Dong Energy forpligter sig til gengæld til at opføre Borkum Riffgrund 1 havmøllepark til en fast pris og til et fastlagt tidspunkt. Den 1. oktober 2015 forventes Kirkbi og William Demant Invest at overtage den færdiggjorte havmøllepark sammen med den indtjening, der følger deres ejerandel. Produktion inden dette tidspunkt vil primært tilfalde Dong Energy. Energiselskabet har samtidig indgået en 15-årig aftale med de nye investorer om drift og planlagt vedligeholdelse af parken.

Første private investorer
Dong Energy har tidligere indgået partnerskabsaftaler med institutionelle investorer om investering i vedvarende energiproduktion, men aftalen med Kirkbi og Oticon Fonden er den første med privatejede virksomheder.

- Aftalen er et stort skridt frem for Dong Energy's partnerskabsmodel for finansiering af havmølleparker. Markedet for havvind er i enorm vækst i disse år, fordi en række lande ønsker at omstille til grøn energi. Det har skabt et stort behov for ekstern kapital, og derfor glæder jeg mig over, at vi også kan tiltrække kapital fra privatejede virksomheder og industrien. Aftalen styrker vores position som markedsleder indenfor konstruktion og drift af havmølleparker og viser, at vores partnerskabsmodel også fungerer på det tyske marked, siger Anders Eldrup, administrerende direktør i Dong Energy.

Salget er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse. Transaktionen forventes afsluttet i andet kvartal 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125