23948sdkhjf

Cowi investerer i fremtiden

Trods et vanskeligt 2011, og et lavere resultat end ventet, har ingeniørvirksomheden taget hul på det nye år med afsæt i en ambitiøs vækststrategi.
Globaliseringen og udviklingen i verdensøkonomien gav Cowi vanskelige betingelser for at drive forretning i 2011. Alligevel opnåede virksomheden vækst i omsætningen og et væsentligt forbedret cash flow. Indtjeningen fulgte dog ikke med, og resultatet lever ikke op til indtjeningsmålet.

Så selvom omsætningen steg med 5 procent til 4.689 mio. kr. i 2011, viser årsregnskabet for hele Cowi-koncernen et fald i indtjeningen (EBIT) fra 132 mio. kr. i 2010 til 77 mio. i 2011. Før skat har Cowi tjent 74 mio. kr., hvilket er et fald på 46,2 procent.

- Globaliseringen af vores branche og udviklingen i verdensøkonomien har givet os vanskelige betingelser for at drive forretning, og 2011 var derfor et udfordrende år for Cowi. Alligevel formåede vi at øge vores omsætning. Desværre fulgte indtjeningen ikke med, og resultatet lever ikke op til vores indtjeningsmål, udtaler Lars-Peter Søbye, koncernchef og CEO.

Flotte resultater i dele af forretningen
De vanskelige markedsvilkår påvirkede de fleste af Cowis største markeder i 2011. Cowi Norge opnåede høj vækst, og Cowi Sverige klarede sig også væsentligt bedre end i 2010, men nåede ikke det forventede niveau. Og selv om der var store forskelle mellem de forskellige forretningsområder, oplevede Cowi Danmark et samlet fald i omsætningen og indtjeningen og nåede dermed heller ikke det forventede niveau.

Desuden blev Cowi i væsentlig grad påvirket af det arabiske forår. Særligt i Bahrain, hvor der er investeret betydeligt i at opbygge kompetencer og volumen for at kunne servicere hele den Arabiske Golf. Urolighederne betød, at kunder stoppede betalingerne, mens andre satte deres projekter i bero. Udviklingen i den Arabiske Golf medførte et driftsmæssigt tab på 75 mio. kr.

Der var dog også gode nyheder i 2011. Virksomhedens cash flow fra driften steg således med 318 mio. til 297 mio. kr. Desuden nåede Cowi Norge det bedste resultat nogensinde og rundede 1 mia. NOK i omsætning.

- Vores forretningsområde ”Jernbaner, veje og lufthavne” oplevede fremgang i 2011, ligesom ”Bro, tunnel og vandbygning” igen leverede et flot resultat. Netop disse forretningsområder står også bag mange af de mest interessante projekter, som Cowi vandt i 2011. For eksempel den nye letbane i Aarhus, Bergen Lufthavn i Norge, en ny hængebro over Izmit-bugten i Tyrkiet, Follo-tunnellen i Norge og udskiftningen af Gerald Desmond Bridge i Californien, USA, siger Lars-Peter Søbye.

Forventer vækst i omsætning og indtjening
Globaliseringen og usikkerheden om verdensøkonomien giver et overskud af rådgivere på markedet. Disse forhold presser priserne i bund, men giver også muligheder for vækst i nye markeder. Gennem 2011 investerede Cowi i en række initiativer, der skal sikre, at virksomheden også er konkurrencedygtig i fremtiden. Investeringerne påvirkede indtjeningen i 2011, men Lars-Peter Søbye forventer et betydeligt afkast på langt sigt:

- Først og fremmest lancerede vi en ambitiøs, ny strategi; ”PowerHouse 2015”, som udstikker rammerne for vores fremtidige indtjening og vækst. I 2011 udviklede vi desuden en helt ny projektlederuddannelse og en ny koncernløsning til projekt-, ressource- og økonomistyring, der lanceres i marts 2012. Samtidig trimmede vi organisationen, og samlede blandt andet alle vores 'emerging markets' i Kina, Mellemøsten og Central- og Østeuropa i én samlet organisation; Cowi CMC. Og vi har udbygget organisationen i Indien, der i stadig større grad udfører opgaver i samarbejde med Cowis selskaber i resten af verden, forklarer koncernchefen.

Ingen krise uden muligheder. Med udsigt til vækst i de nationale økonomier i Norge og Sverige samt store planlagte offentlige investeringer i infrastruktur i USA og BRIK-landene, forudser Cowi en beskeden vækst i omsætningen og en væsentlig forbedring af indtjeningen i 2012.

- I 2011 tog vi de nødvendige skridt for at styrke vores organisation, lønsomhed og konkurrenceevne. Med den nye strategi er vi klar til at udnytte de muligheder, som den nye globale verdensorden giver, slutter Lars-Peter Søbye.
Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109