23948sdkhjf

Arkitema-projekt vil vise vejen for almene boliger

I Rosenhøj, Viby Syd, vil Europas største solpark på tagene af boligblokkene producere energi til alle de i alt 900 boliger – og samtidig have energi i overskud.
Ved at placere energiproduktion oven på almene boliger bliver det muligt at hente så megen energi, at både 900 almene boliger i området samt en række øvrige boliger i Aarhus og omegn kan forsynes.

Projektet ved Rosenhøj i Aarhus er dermed et eksempel på, hvordan man andre steder kan reducere i udgifterne og bo grønnere ved at etablere selvforsynende energianlæg.

- Almene boliger er et oplagt sted at etablere solfangeranlæg, fordi boligbevægelsen har en særlig mulighed for at realisere selv kæmpe projekter, der giver stordriftsfordele. Det er langt sværere at opnå enighed om sådanne projekter på det private boligmarked. Derfor er det nærliggende, at andre større renoveringsprojekter følger op og udnytter de store tagflader som aktive energiproducenter. Det er en åbenlys og meget tiltalende mulighed for at investere og tjene penge på de store tagflader, der ellers bare ligger hen, forklarer arkitekt og kreativ leder hos Arkitema, Steen Gissel.

Tagfladen bliver et lille kraftværk
Solfangeranlægget, der får et areal med solfangere og solpaneler svarende til tre fodboldbaner, forventes årligt at producere ca. 5.680 MWh, hvilket svarer til forbruget i ca. 1.100 boliger. For indbyggerne i Rosenhøj betyder det, at anlægget vil producere al den energi, som forbruges til varmt vand og udgøre et væsentligt tilskud til det fælles elforbrug. Samtidig vil der være en årlig CO2-besparelse på ca. 738 tons. Herudover vil det forsyne en mindre del af de øvrige fjernvarmeforbrugere i Aarhus med varme.

Hos NRGi ser Thomas Boll Matthiesen, Direktør – Koncernudvikling, store potentialer i at flytte energiproduktionen ud hvor folk bor.

- Hos NRGi opfatter vi den decentrale bæredygtige energiproduktion som en vigtig del af den samlede løsning for fremtidens energisamfund. Den decentrale bæredygtige energiproduktion er kommet for at blive. Simpelthen fordi det er smart at producere energien, hvor forbruget er – under forudsætning af, at de tekniske løsninger er omkostningseffektive sammenlignet med større centrale anlæg, forklarer Thomas Boll Matthiesen.

DATA
Adresse: Viby Syd, Aarhus

Omfang: 200.000 kvm helhedsplan for Viby Syd

Bygherre: Boligselskabet Århus Omegn, Viby Andelsboligforening og Aarhus Kommune

Arkitekt: Arkitema Architects og Effekt

Ingeniør: Viggo Madsen

Øvrige samarbejdspartnere: René Kural, Centerleder for Center for Idræt og Arkitektur, UIWe kulturplanlægning

Status for solpark projekt: Der pågår stadig undersøgelser omkring økonomien af solpark projektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094