23948sdkhjf

Skive Kommune satser på naturgasbiler

HMN Naturgas og Skive Kommune er gået sammen om at udnytte gas til transport ved at etablere den første offentligt tilgængelige gastankstation i Danmark midt i Skive.
Naturgasbiler er et sjældent syn i Danmark, som kun sidder på 14 af de cirka 1,4 millioner eksemplarer, der i øjeblikket kører rundt på de europæiske veje.

Ikke desto mindre har Skive Kommune nu indgået en aftale med HMN Naturgas om at udnytte gas til transport samt at etablere den første offentligt tilgængelige gastankstation i Danmark midt i Skive, hvor den vil være åben døgnet rundt.

- Det er en del af Skive Kommunes klima- og energistrategi, at der skal udvikles og anvendes grønne gasser. Derfor er det meget tilfredsstillende, at vi i vores samarbejde med HMN Naturgas nu kommer nogle skridt videre i den retning og får markeret `Energibyen Skive´ i gassammenhæng. Dette er første step i vores vision om at gøre Skive CO2-neutral i 2029 på transportområdet, siger borgmester i Skive Kommune, Flemming Eskildsen.

Miljømæssig forbedring fra første dag
Selv om der i Sverige findes cirka 32.000 naturgasbiler, skal tankstationen ikke ses som en ren service til nordiske gæster, der kører gennem Danmark. Skive Kommune planlægger nemlig selv at lade gasbiler overtage en del af kørslen i fx hjemmeplejen og administrationen.

Samtidig skal gastankstationen i Skive besvare nogle af de tvivlsspørgsmål omkring naturgasdrevne biler, der måtte opstå hen ad vejen.

- Vi er glade for, at vi nu får etableret den første gastankstation. Der vil i løbet af de kommende år blive tale om mange flere, men nu får vi muligheden for at få nogle driftsmæssige erfaringer og få demonstreret, hvordan biler og tankstation fungerer. Der vil allerede fra dag ét være tale om en miljømæssig forbedring, og når vi får mulighed for at anvende biogas, vil der blive tale om CO2-neutral transport, siger administrerende direktør for HMN Naturgas, Susanne Juhl.

Fakta: Naturgasbiler i Danmark
Der findes 14 naturgasbiler i Danmark, som alle er ejet af Naturgas Fyn. Det fynske naturgasselskab råder derfor også over den hidtil eneste gastankstation i Danmark.

Vores nabolande Sverige og Tyskland råder over henholdsvis 32.000 og 92.500 naturgasbiler, og ifølge Naturgas Fyn er distributionsnettet herhjemme allerede parat til at løfte udfordringen med flere naturgasdrevne biler på de danske veje.

Det har dog hidtil skortet på den politiske opbakning til de natur- og biogasdrevne biler, der har stået i skyggen af elbilerne. I ”Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende mulig omlægning og forenkling af registreringsafgiften” fra juni 2003 konstaterer gruppen, at der i analysen ses bort fra bl.a. gasbiler, da ”disse drivmiddelarter ikke på nuværende tidspunkt anses for at være et muligt alternativ samt at man ikke har klarlagt evt. andre negative miljøeffekter ved disse typer af drivmidler.”

Siden da har de politiske vinde ændret sig, og 23. august i år fremsatte skatteministeren et forslag for Skatteudvalget, som skal sidestille afgiften på natur- og biogasbiler med afgiften på dieselbiler.

Forslaget bakkes op af analysen ”Afgifter og gasbiler” (Skatteministeriet, 4. september 2012), hvor konklusionen lyder, at ”gasbiler bør få det samme tillæg som dieselbiler, hvis der er oplyst brændstoføkonomi."
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109